Sunday, June 22, 2014

Despre Ciubotica cucului

Ciubotica cucului una din plantele care infloresc primavara si de care ar trebui sa ne bucuram din plin pentru proprietatile sale vitaminizante, depurative si diuretice.

Ciobotica Cucului, se mai numeste in traditia populara si anglicel, anghelica, cinci clopote sau urechea ursului. Este o planta mica, cu flori galben-aurii, care creste in poieni si luminisuri, in fanete si in zonele muntoase. In scop terapeutic, primavara i se recolteaza florile si frunzele.
Frunzele si florile de Ciubotica cucului, care pot fi folosite atat in stare proaspata, cat si uscata. Elesunt bogate in vitamina C si betacaroten, potasiu, calciu, sodiu si salicilati, elemente care ajuta la intarirea sistemului imunitar, si scad nivelul colesterolului.  Are influenta linistitoare asupra inimii si a nervilor, iar efectul ei depurativ elimita toate substantele toxice.
Ciobotica cucului calmeaza migrene si durerile de cap pe baza nervoasa.

 Rãdãcinile şi rizomii de ciuboţica-cucului conţin saponozide triterpenice de tipul primulinei, acid primulinic, precum şi amidon, zaharuri, ulei volatil. Florile conţin saponozide şi flavonoizi. În frunze s-a gãsit o cantitate mare de vitamina C şi carotenoizi.

sursa: http://www.fetelestiu.ro/health-and-beauty/ciobotica-cucului-ajuta-la-detoxifiere-si-calmeaza-durerile-de-cap/

 Ciobotica cucului poate trata boli precum:
- reumatism si artrita;
- bronsita si pneumonie;
- dureri osoase;
- hemoragii interne;
- insomnie;
- afectiuni relane;
- probleme gastrointestinale.
Atentie! Tratamentul cu ciubotica cucului nu se recomanda persoanelor alergice la aspirina, din cauza cantitatii mari de salicilati pe care-i contine. De asemenea, nu se recomanda femeilor insarcinate ori persoanelor care fac tratamente anticoagulante. Planta poate fi insa utilizata de femeile care alapteaza, deoarece stimuleaza lactatia la sfatul terapeutului, in mod normal este interzis datorita potentialului alergic.

Uleiul de ciuboţica-cucului nu trebuie folosit de persoanele care suferă de orice formă de epilepsie.

Cum face asta? 
Pai sa vedem..in medicina traditionala asiatica ea are urmatoarele calitati:


Ciubotica cucului dupa TCM: (neutra)
  • Qi-Blocaje in parte superioara a corpului
  • Calmeaza 'vantul" si crampele(musculare)- chiar si cele intracraniene
  • Elimina "vant-caldura" provenite din mediu exterior
  • Elimina "caldura- umeda" din zona capului
  • Hraneste Qi-ul inimii.
Vin de ciubotica-cucului Reteta Aici

  William Shakespeare a fost atât de acaparat de frumusețea și de beneficiile oferite de ciuboțica-cucului, incat a imortalizat aceasta planta nu mai putin de 8 ori în piesele sale.

• În secolul al 17-lea, faimosul botanist englez Nicholas Culpepper a afirmat că oricine a folosit apă distilată de ciuboțica-cucului, sau un unguent facut din aceasta planta, a devenit mai frumos.


• Botanistii moderni încă folosesc aceasta planta in compozitia unor produse de infrumusetare, precum lotiunile de curatare, creme anti-celulita, etc. Se spune ca ar fi utila si în tratarea acneei si s altor imperfectiuni ale pielii. Proprietatile sale unice de curățare îndepărteaza murdăria și deschide porii pielii pentru a permite un aspect fin, proaspat.


• Ciuboțica-cucului a fost folosita de secole pentru a face ceai sedativ. Se spune ca extractul din aceasta planta este ușor narcotic, și este folosit ca un remediu pe bază de plante pentru insomnie si hiperactivitate . În Europa  a fost folosita ca o băutură calmanta, eficienta pentru probleme legate de nervi și anxietate timp de multe generații.

sursa: http://www.retetanaturista.ro/planta-medicala/primula-veris-/-primula-officinalis-%28ciubotica-cucului-/-primula%29-116.html

No comments:

Post a Comment

Pagini