Thursday, June 5, 2014

Betaina si Homocisteina (ieftin dar indispensabil organismului)

Betaina este un nutrient important pentru organism ce poate fi produs intern de mitocondrii sau obţinut printr-o alimentaţie variată.
Betaina este un derivat al aminoacidului glicină şi poate fi întâlnită şi sub denumirile trimetilglicină, licină şi oxineurină.
A fost descoperită în secolul 19 în sucul de sfeclă de zahăr, după care a fost gasită şi în alte organisme.
Este absorbită şi utilizată uşor, iar principalele roluri sunt de protecţie celulară şi de donor de grupări metil necesare în foarte multe reacţii biochimice.
sursa: http://cesamancam.ro
Betaina se mai numeste si TMG(Trimethylglycine)  


Surse de betaina
Cele mai bune surse de betaină sunt: sfecla de zahăr, trestia de zahăr, spanacul, cerealele, scoicile, creveţii, vinul roşu, germenii de grâu, etc.
Există şi suplimente cu betaină care sunt în general obţinute ca produs secundar în urma procesării sfeclei de zahăr. 

TMG is an important cofactor in methylation, a process that occurs in every cell of mammals to synthesize and donate methyl groups (CH3) for other processes in the body. These processes include the synthesis of neurotransmitters such as dopamine, serotonin. Methylation is also required for the biosynthesis of melatonin and the electron transport chain constituent coenzyme Q10.

In corelatie o lipsa de betaina duce la o metabolizare insuficienta a HOMOCISTEINEI si la aparitia acumularii de homocisteina, ceea ce in zilele noastre este foarte des intalnit, ducand la o dereglare hormonala a serotoninei si dopamine(hormonii "fericirii").

Homocisteina este produsul intermediar de metabolizare al metioninei ce este rapid redus in prezenta vitaminei B12 si a folatului.
Alimentatia saraca in vitaminele B6, B12 sau acid folic este cea mai frecventa cauza de hiperhomocisteinemie. Excesul de homocisteina determina agregare plachetara si modifica nivelele factorilor coagularii favorizand coagularea; de asemenea promoveaza ateroscleroza prin lezarea endoteliului vascular, acilitarea depunerii lipoproteinelor cu densitate joasa (LDL) si a multiplicarea fibrelor musculare netede vasculare. La gravide nivelele ridicate ale homocisteinei par a creste riscul de aparitie a defectelor de tub neural.
Concentratia serica a homocisteinei poate fi masurata atat a jeun cat si dupa administrarea unei doze-test de metionina.
Deoarece la circa 1/3 din pacientii cu hiperhomocisteinurie, nivelele a jeun ale homocisteinei sunt normale, se paote efectua suplimentar testul de incarcare cu metionina: probele de sange se recolteaza a jeun si 2 ore mai tarziu. Cresterea homocisteinei dupa 2 ore indica hiperhomocisteinuria.
 sursa:http://www.sfatulmedicului.ro

 Trimethylglycine can act as an adjuvant of the polymerase chain reaction (PCR) process, and other DNA polymerase-based assays such as DNA sequencing. By an unknown mechanism, it aids in the prevention of secondary structures in the DNA molecules, and prevents problems associated with the amplification and sequencing of GC-rich regions. Trimethylglycine makes guanosine and cytidine (strong binders) behave with thermodynamics similar to those of thymidine and adenosine (weak binders). It has been determined under experiment that it is best used at a final concentration of 1M.[9]

O administrare de 2,5 g pe zi de BETAINA, a crescut cu 5.5 % capacitatea la efort la sportivi in studiile prezentate oficial.

 

 
TMG in foods
Food TMG per 100g
Quinoa 630 mg
Spinach 577 mg
Wheat bran 360 mg
Lamb's quarters 332 mg
Beet 256 mg








Reteta:
1 pachet Cleansing
1 mar
300 ml lapte cocos
1 lg de miere









No comments:

Post a Comment

Pagini