Protectia solara fara chimicale se realizeaza cu ajutorul antioxidantilor. Antioxidanţii pot fi definiţi simplu astfel: un complex de elemente nutritive (vitamine şi minerale) şi enzime specifice care au rolul de a reduce efectele toxice ale radicalilor liberi, adică de a neutraliza moleculele de oxigen instabile, ajutând corpul să nu-şi distrugă propriile celule. Antioxidanţii mai sunt cunoscuţi ca nişte compuşi ce au capacitatea de a opri oxidarea altor substanţe.
Radicalii liberi reprezintă atomi sau grupuri de atomi care, dacă nu sunt ţinuţi sub control de antioxidanţi, pot afecta sistemul imunitar şi pot duce la boli de inimă, pulmonare, mentale, degenerative, cancer şi îmbătrânirea prematură a organismului.
Este imposibil pentru noi să evităm complet acţiunea radicalilor liberi. Aceştia provin atât din surse interne corpului nostru (ca urmare a proceselor respiratorii, de metabolism şi inflamatorii) cât şi din surse externe, datorită factorilor de mediu (poluarea, radiaţiile, fumatul, stresul, lumina solară, alcoolul).
Din pacate produsele cosmetice folosesc nu doar antioxidanti sau substante de provenienta bio, ci si alte substante cu diferite roluri in producerea, conservarea sau stabilizarea produselor solare.
Produsele solare bio, pot fi folosite si ca reducerea actiunii radicalilor liberi, datorate stresului zilnic.Foarte multe dintre ele se si folosesc in acest sens, pe diverse grupe de varsta sau pentru persoanele care sunt expuse radicalilor liberi in cantitate mai mare ex. fumatorii.
Dintre substantele care nu au porvenienta bio si se gasesc in produse cosmetice se pot enumera: oxidul de zinc(cu rol in protectia solara), oxidul de titan(deasemenea in produse solare) sau triclosanul. Studiile care sa dovedeasca eficacitatea vs toxicitatea lor, sunt de obicei citate in functie de viziunea sau opinia autorilor. Important este ca exista studii care dovedesc riscul pe care si-l acuma orice persoana care foloseste aceste produse. Se gasesc informatii in limba romana in acest sens. Multe din aceste substante sunt considerate de specialistii obisnuiti,ca fiind inerte si ca nu pot dauna, in cantitatea aplicata local, starii de sanatate generala.
Pentru persoanele care cred intradevar in necesitatea folosirii produselor bio ca siguranta si certitudine ca produsul folosit este foarte bine tolerat exista varianta produselor solare pe baza de antioxidanti.
Exempu continut produs bio, pentru protectie solara: "Rapeseed oil / tung oil/ linseed oil/ bisabolol/ oil from Crambe abyssinica".
Deasemena folosirea produselor solare, mai ales dimineata si seara, cand soarele nu este foarte puternic, reduce in cazul anumitor substante din produsele cosmetice, producere vitaminei D in organism, considerand ca in majoritatea Europei, nivelul de radiatie solara per total anual, nu este suficient pentru organismul uman sa produca suficienta vit D. Deaceea statistica mondiala demonstreaza o lipsa de vitamina D, cu implicatiile cunoscute, cea mai populara dintre ele fiind asimilarea calciului in vederea preventiei osteoporozei.
Este recomandat de catre specialisti sa se aiba in vedere: tipul de piele, ora si perioada din an in care este necesara protectia solara, alte patologii implicate(operatii, probleme dermatologice..etc) si luarea in calcul a tuturor sensibilitatilor si alergiilor cunoscute, existand posibilitatea de sensibilizare si alergie, in cazul folosirii necorespunzatoare a produselor solare sau a unor produse de calitate indoielnica.
Prepararea produselor solare se poate face si "individual", deasemenea exista si retete traditionale care ajuta pielea sa lupte impotriva radicalilor liberi. Este recomandata informarea cu privire la fiecare substanta activa(wikipedia) si ulterior alegerea celei mai favorabile variante din punct de vedere economic si preferinte.
Pentru persoanele, aflate in categorii speciale sau de risc, se recomanda consultul sau sfatul specialistilor in domeniu.
"Chiar daca sunteti comparatori informati, exista unele ingrediente pentru care ne-ar trebui o diploma de specialitate ca sa le intelegem pe deplin functia. Daca cititi, de exemplu, ingredientele de pe majoritatea produselor pe care le aveti in baie, e posibil sa va dati seama ca unele dintre ele va sunt total necunoscute.
Specialistii New Beaufolosim, ce substante sunt absorbite de organismul nostru si sa cunoastem, bineinteles, efectele lor benefice sau daunatoare asupra sanatatii. Ingredienti activi sau nu, exista sanse ca elementele care se regasesc in cosmeticele atat de dragi noua sa aiba efecte negative asupra noastra.
Chiar de la acest argument au pornit si vocile care cer reglementarea stricta a substantelor folosite in produsele de ingrijire personala.
In momentul de fata se incearca interzicerea unui element cu potential cancerigen utilizat in produsele cosmetice – mai exact, se doreste interdictia dioxidului de titan anatas in produsele de protectie solara. Acest lucru vine dupa ce, in urma unor studii recormarea de radicali liberi atunci cand este folosit in cremele de protectie solara si este expus unor factori precum razele ultraviolete si apa. Ingrijorator este faptul ca radicalii liberi pot provoca aparitia cancerului de piele. Astfel, produsele care ar trebui sa ne protejeze de soarele puternic al verii, de deshidratarea pielii si de imbatranirea prematura, s-ar putea dovedi a fi toxice pentru sanatatea noastra.
In orice caz, exista si alte dovezi contradictorii, care arata ca putem avea motive de ingrijorare numai atunci cand dioxidul de titan este prezent in mancare, dar nu si in cosmetice.
Sustin ca este foarte important sa stim ce anume au in compozitie produsele pe care le folositi" sursa:Dana Sota blog
Reducerea stresului pe timp de vara, ca si formare de radicali liberi suplimentar si totodata "supraincarcarea" organismului, mai ales o data cu expunerea la soare se poate face urmarind urmatoare simple reguli de igiena mentala si de reducere a substantelor nocive:
Evitati sa mancati in exces deoarece caloriile in surplus sporesc procesele metabolice si contribuie la distugerea celulara si la productia radicalilor liberi;
- "Evitati mancarurile pregatite la gratar (cu carbuni sau lemn) deoarece contin hidrocarburi aromatice policiclice care genereaza radicali liberi in exces;
- Evitati zaharul in exces si carbohidratii rafinati deorece digestia acestor substante produce radicali liberi;
- Evitati abuzul de alcool deoarece metabolismul lui conduce la exces de citokina si la productia de radicali liberi. Cantitatile de alcool mai mari de 0.15 L sunt considerate in exces. Cea mai sanatoasa sursa de alcool este vinul rosu datorita continutului ridicat de antioxidanti;
- Reduceti expunerea la chimicale, in special la toxine si produse chimice petroliere prin evitarea pesticidelor si a mancarurilor depozitate in recipiente din plastic;
- Reduceti fumatul sau expunerea la fum de tigara;
- Incercati sa dormiti cel putin 7 ore pe noapte;
- Reduceti sursele alimentare de stress oxidativ prin evitarea mancarurilor procesate sau a celor cu indice glicemic ridicat" sursa: vitiligo blog
No comments:
Post a Comment