Cuvantul Ghee vine din sanscrita si inseamna unt clarefiat. Ghee este un
ulei de unt, folosit in special in bucataria indiana pentru prajirea si
prepararea diferitelor mancaruri. Se obtine prin indepartarea – prin
procesul de fierbere - a apei, a componentelor solide si a laptelui din
unt.
Conform Ayurveda, Ghee este considerat drept un elixir al vietii si
mijloc de intretinere. Untul clarefiat este usor digerabil, ajuta la
reducerea acidului din stomac si la refacerea mucusului gastric. O alta
proprietate benefica a untului clarefiat este ca contribuie la
reducerea colesterolului. Untul clarefiat la fel ca aloe, are un efect
cicatrizant, ca atare se poate folosi ca unguent, in tratarea unor
leziuni ale pielii.
Despre grasimile BUNE si IMPORTANTA lor
Aici
Din punct de vedere religios Ghee se foloseste ca ulei in ritualurile
religioase inchinate zeilor, la casatorii si inmormantari. Exista si un
imn al Ghee.
sursa: http://codulrosu.blogspot.co.at/2010/09/ghee-sau-untul-clarefiat.html
ACIZI GRASI AICI
Video
Video
John Douillard despre Ghee
Metoda Traditionala pt ghee
Ghee contine:
Despre acizi graşi, sunt prezentaţi în tabelul de mai jos.
|
CATEGORIE
|
DENUMIRE
|
SIMBOL
|
CONSISTENŢA (stare fizică la temperatura obişnuită)
|
SURSE
|
Acizi graşi mononesaturaţi (monoetenici)
|
Acid crotonic
|
(2c-4:1) (acid ω-2)
|
- lichidă
|
- ulei de carbon
|
Acid laurinoleic
|
(3c-12:1) (acid ω-9)
|
- lichidă
|
- lapte de capră
|
Acid miristioleic
|
(5c-14:1) (acid ω-9)
|
- lichidă
|
|
Acid palmitoleic
|
(9c-16:1) (acid ω-7)
|
- lichidă
|
- în cantităţi mici, în grăsimile vegetale şi animale
- bacterii
|
Acid oleic (principalul furnizor de omega 9)
|
(9c-18:1) (acid ω-9)
|
- lichidă
|
- ulei de măsline
- seminţe de dovleac - în cantităţi mici, apare în toate seminţele oleaginoase
- untură de porc
- bacterii
|
Acid gadoleic
|
(11c-20:1) (acid ω-9)
|
- lichidă
|
- uleiuri vegetale (în cantităţi mici)
- bacterii
|
Acid erucic
|
(13c-22:1) (acid ω-9)
|
- lichidă
|
- ulei de rapiţă
- muştar
- conifere
|
|
|
(9c, 12c-18:2) (acid ω-6)
|
- lichidă
|
|
Acid 9-cis, 11 tarns- linolic (acid linolic conjugat, CLA) (omega 7)
|
(9c, 11c -18:2) (acid ω-7 )
|
- lichidă
|
- grăsimi de ierbivore, mai ales unt şi seu de vită
|
|
(9c, 12c, 15c-18:3) (acid ω-3)
|
- sicativă (formează pelicule lucioase)
|
|
|
(6c, 9c, 12c -18:3) (acid ω-6 )
|
- lichidă
|
- arahide
- mac
- lapte matern
- seminţe de struguri şi de coacăze negre
|
Acid elaeostearic (oleosteric) (izomer de tip omega 6 al acidului linolenic)
|
(9c, 11c, 13c -18:3)(acid ω-6 )
|
- sicativă
|
- seminţe de dovleac şi de in
|
|
(5c, 8c, 11c, 14c-20:4) (acid ω-6)
|
- solidă
|
- arahide
- grăsimi animaliere
- ficat de porc
|
Acid eicosapentaeonic (omega 3)
|
(5c, 8c, 11c, 14c, 17c-20:5) (acid ω-3
cu lanţ lung)
|
- solidă
|
- numai în peşte
|
Acid clupancdonic (omega 3)
|
(4c, 8c, 12c, 15c, 19c-22:5) (acid ω-3
cu lanţ lung)
|
- solidă
|
- numai în peşte
|
Acid docosahexeonic (omega 3)
|
(4c, 7c, 10c, 13c, 16c, 19c- 22:6) (acid ω-3
cu lanţ lung)
|
- solidă
|
- numai în peşte
|
Acizi graşi saturaţi
|
Acid butiric
|
(4:0)
|
- lichidă
|
- unt
|
Acid capronic
|
(6:0)
|
- lichidă
|
- unt de vacă
- ulei de palmier
|
Acid caprilic
|
(8:0)
|
- lichidă
|
- unt
- cocos
|
Acid caprinic
|
(10:0)
|
- lichidă
|
- unt
- cocos
|
Acid lauric
|
(12:0)
|
- lichidă
|
- unt
- cocos
|
Acid miristic
|
(14:0)
|
- lichidă
|
- unt
- cocos
|
Acid palmitic
|
(16:0)
|
- solidă
|
- ulei de palmier
- ulei de bumbac
- seu
- untură
- ţesut adipos
- ceruri naturale
|
Acid stearic
|
(18:0)
|
- solidă
|
- seu
- untură
- slănină
- carne grasă
- margarină
|
Acid arahic
|
(20:0)
|
- solidă
|
- cacao
- ciocolată
- arahide
|
Acid behenic
|
(22:0)
|
- solidă
|
- boabe de muştar
- boabe de rapiţă
- soia
- arahide
|
Acid lingoceric
|
(24:0)
|
- solidă
|
- grăsimi vegetale
- bacterii
- creier
|
Acid carnaubic
|
(24:0)
|
- solidă
|
|
Acid cerotic
|
(26:0)
|
- solidă
|
|
Acid melistic
|
(30:0)
|
- solidă
|
- ceară de albine
|
|
|
No comments:
Post a Comment