Sunday, June 15, 2014

Ghee(acid butiric)- untul clarificat cu beneficii uimitoare pentru digestie

Cuvantul Ghee vine din sanscrita si inseamna unt clarefiat. Ghee este un ulei de unt, folosit in special in bucataria indiana pentru prajirea si prepararea diferitelor mancaruri. Se obtine prin indepartarea – prin procesul de fierbere - a apei, a componentelor solide si a laptelui din unt.

Conform Ayurveda, Ghee este considerat drept un elixir al vietii si mijloc de intretinere. Untul clarefiat este usor digerabil, ajuta la reducerea acidului din stomac si la refacerea mucusului gastric. O alta proprietate benefica a untului clarefiat  este ca contribuie la reducerea colesterolului. Untul clarefiat la fel ca aloe, are un efect cicatrizant, ca atare se poate folosi ca unguent, in tratarea unor leziuni ale pielii.
Despre grasimile BUNE si IMPORTANTA lor Aici

Din punct de vedere religios Ghee se foloseste ca ulei in ritualurile religioase inchinate zeilor, la casatorii si inmormantari. Exista si un imn al Ghee.
sursa: http://codulrosu.blogspot.co.at/2010/09/ghee-sau-untul-clarefiat.html

ACIZI GRASI AICI Video
Video

John Douillard despre Ghee

Metoda Traditionala pt ghee

Ghee contine: 
Fats & Fatty Acids Amounts Per 100g of Ghee
Total Fat 99.5g ( 153% DV)
Saturated Fat 61.9 g (310% DV)
Monounsaturated Fat 28.7 g
Polyunsaturated Fat 3.7 g
Trans Fats 4 g
Omega-3 fatty acids 1447 mg
Omega-6 fatty acids 2247 mg
Other Non-fat nutrients Amounts Per 100g of Ghee
Carbohydrates 0
Minerals 0
Cholesterol 256 mg (85%DV)
Phytosterols 0
Vitamin A 3069 IU (61% DV)
[[Vitamin B, C, D]] 0
Vitamin E 2.8 mg (14% DV)
Vitamin K




8.6 mcg (11% DV)


Despre acizi graşi, sunt prezentaţi în tabelul de mai jos.

CATEGORIE
DENUMIRE
SIMBOL
CONSISTENŢA (stare fizică la temperatura obişnuită)

SURSE
  Acizi graşi mononesaturaţi (monoetenici)
  Acid crotonic
  (2c-4:1) (acid ω-2)
  - lichidă
  - ulei de carbon
  Acid laurinoleic
  (3c-12:1) (acid ω-9)
  - lichidă
  - lapte de capră
  Acid miristioleic
  (5c-14:1) (acid ω-9)
  - lichidă
  - ulei de balenă
  - unt
  Acid palmitoleic
  (9c-16:1) (acid ω-7)
  - lichidă
  - în cantităţi mici, în grăsimile vegetale şi animale
  - bacterii
  Acid oleic (principalul furnizor de omega 9)
  (9c-18:1) (acid ω-9)
  - lichidă
  - ulei de măsline
  - seminţe de dovleac  - în cantităţi mici, apare în toate seminţele oleaginoase
  - untură de porc
  - bacterii
  Acid gadoleic
  (11c-20:1) (acid ω-9)
  - lichidă
  - uleiuri vegetale (în cantităţi mici)
  - bacterii
  Acid erucic
  (13c-22:1) (acid ω-9)
  - lichidă
  - ulei de rapiţă
  - muştar
  - conifere
  Acizi graşi polinesaturaţi [vitamine F] cu lanţ scurt (acizi graşi esenţiali [AGE]) şi acizi omega 3 cu lanţ lung
  (9c, 12c-18:2) (acid ω-6)
  - lichidă
  - ulei de in
  - ulei de floarea soarelui
  - seminţe oleaginoase
  Acid 9-cis, 11 tarns- linolic (acid linolic conjugat, CLA)  (omega 7)
  (9c, 11c -18:2) (acid ω-7 )
  - lichidă
  -  grăsimi de ierbivore, mai ales unt şi seu de vită
  Acid linolenic(omega 3)
  (9c, 12c, 15c-18:3) (acid ω-3)
  - sicativă (formează pelicule lucioase)
  - in
  - peşti
  (6c, 9c, 12c -18:3) (acid ω-6 )
  - lichidă
  - arahide
  - mac
  - lapte matern
  - seminţe de struguri şi de coacăze negre
  Acid elaeostearic (oleosteric) (izomer de tip omega 6 al acidului linolenic)
  (9c, 11c, 13c -18:3)(acid ω-6 )
  - sicativă
  - seminţe de dovleac şi de in
  Acid arahidonic (omega 6)
  (5c, 8c, 11c, 14c-20:4) (acid ω-6)
  - solidă
  - arahide
  - grăsimi animaliere
  - ficat de porc
  Acid eicosapentaeonic (omega 3)
  (5c, 8c, 11c, 14c, 17c-20:5) (acid ω-3
cu lanţ lung)
  - solidă
  - numai în peşte
  Acid clupancdonic (omega 3)
  (4c, 8c, 12c, 15c, 19c-22:5) (acid ω-3
cu lanţ lung)
  - solidă
  - numai în peşte
  Acid docosahexeonic (omega 3)
  (4c, 7c, 10c, 13c, 16c, 19c- 22:6) (acid ω-3
cu lanţ lung)
  - solidă
  - numai în peşte
  Acizi graşi saturaţi
  Acid butiric
  (4:0)
  - lichidă
  - unt
  Acid capronic
  (6:0)
  - lichidă
  - unt de vacă
  - ulei de palmier
  Acid caprilic
  (8:0)
  - lichidă
  - unt
  - cocos
  Acid caprinic
  (10:0)
  - lichidă
  - unt
  - cocos
  Acid lauric
  (12:0)
  - lichidă
  - unt
  - cocos
  Acid miristic
  (14:0)
  - lichidă
  - unt
  - cocos
  Acid  palmitic
  (16:0)
  - solidă
  - ulei de palmier
  - ulei de bumbac
  - seu
  - untură
  - ţesut adipos
  - ceruri naturale
  Acid stearic
  (18:0)
  - solidă
  - seu
  - untură
  - slănină
  - carne grasă
  - margarină
  Acid arahic
  (20:0)
  - solidă
  - cacao
  - ciocolată
  - arahide
  Acid behenic
  (22:0)
  - solidă
  - boabe de muştar
  - boabe de rapiţă
  - soia
  - arahide
  Acid lingoceric
  (24:0)
  - solidă
  - grăsimi vegetale
  - bacterii
  - creier
  Acid carnaubic
  (24:0)
  - solidă
  - intră în compoziţia ceridelor
  Acid cerotic
  (26:0)
  - solidă
  - ceară de albine
  - ceară de albine
  - bacterii
  - unele vegetale
  Acid melistic
  (30:0)
  - solidă
  - ceară de albine

Preparere Ghee:Aici
Beneficii ghee:Aici

No comments:

Post a Comment

Pagini