Monday, May 12, 2014

Zerul

Zerul este un produs secundar care se obține la prepararea unor tipuri de brânzeturi cum ar fi cașul. În România, în mod tradițional, din zer se face urdă. Zerul dulce este folosit la producția cașcavalului.
Zerul este un produs secundar care apare la producția de brânzeturi. Este unul dintre componentele care se separa din lapte după coagulare sau atunci când se adaugă cheag sau o substanță acidă (oțet sau suc de lămâie).
Componentele valoroase din zer sunt lactoza și cazeina alături de vitamine și microelemente [2]. Principalele proteine ​​din zer sunt α-lactalbumina și β-lactoglobulin.

 Nota! Deoarece conține lactoză, trebuie evitat de către persoanele care au intoleranță la lactoză sau intoleranta/alergie la proteinele din zer.


 Nici un aliment nu contine proteina din zer propriu zisa ( ea poate fi gasita in pudre proteice , batoane proteice si in unele bauturi ).Totusi , sunt multe alimente care contin cantitati ridicate de proteine.Aceasta este o lista cu cele mai obisnuite alimente bogate in proteine :
    - carnea rosie slaba ( 20% proteina )
    - pui/curcan ( 20% proteina )
    - peste ( 20% proteina )
    - oua ( 6-8% proteina )
    - branza ( 10-30% proteina dar cu un continut ridicat de grasimi )
Proteina din zer este superioara tuturor celorlalte forme de proteina.Ea furnizeaza corpului cel mai bun profil de aminoacizi pentru crestere si recuperare musculara.
     Culturistii si atletii profesionisti cunosc importanta folosirii suplimentelor din zer , pentru a scurta timpii de refacere si pentru a obtine o crestere mai buna in forta si dimensiune a muschilor.
     Zerul este rapid digerat,ceea ce inseamna ca ajunge unde este nevoie de el rapid!Suplimentele cu proteina din zer joaca un rol important in nutritia post antrenament , atunci cand corpul tau se afla intr-o stare catabolica si are nevoie rapid de o doza de proteina.
     In plus pe langa benficiile pe care le are asupra muschilor , proteina din zer functioneaza ca si un antioxidant pentru a intari sistemul imunitar.Studiile au aratat ca suplimentarea regulata de proteina din zer promoveaza un sistem imunitar puternic.
     Efectele pe care le are proteina din zer asupra performantei
    1. Cresterea masei musculare
    2. Micsorarea timpilor de recuperare si o refacere musculara mult mai rapida
    3. Cresterea ratei metabolice
    4. Reduce catabolizarea musculara care apare post-antrenament 
    sursa:suplimente.co
     
Zerul este o sursa bogata de vitamine din complexul B, calciu, potasiu si iod. Mai mult decat atat, proteinele din zer (precum beta-lactoglobulina, albumina, lactoferina) sunt bogate in glutami-citseina, unul dintre cei mai puternici antioxidanti celulari.
Proteina din zer sintetizeaza acizii biliari si obliga astfel ficatul sa consume rezervele de colesterol hepatic.
Zerul are si functia de a proteja impotriva demineralizarii tesuturilor dentare.

Beneficii ale terapiei cu zer
1. Impiedica dezvoltarea tumorilor
S-a constat ca, in mai multe cazuri de cancer, administrarea zilnica a unui litru de zer, timp de 6 luni, a dus la regresia tumorilor, normalizarea hemoglobinei si a numarului de limfocite.
2. Mareste rezistenta organismului la efort si stres
Zerul contine acid orotic, care fixeaza magneziul la nivel celular si creste valoarea energetica a celulelor muschiului inimii, marind astfel rezistenta la efort si stres.
3. Previne osteoporoza
Proteinele din zer sunt cele care imbunatatesc absorbtia calciului si ajuta la prevenirea osteoporozei. Totodata, zerul creste densitatea minerala osoasa.

sursa: http://lyla.ro/sanatate/terapia-cu-zer-un-miracol-al-naturii/



In 2005, researchers at Lund University in Sweden discovered that whey appears to stimulate insulin release, in type 2 diabetics.[5] Writing in the American Journal of Clinical Nutrition, they also discovered that whey supplements can help regulate and reduce spikes in blood sugar levels among people with type 2 diabetes by increasing insulin secretion.
 sursa:http://en.wikipedia.org/wiki/Whey


No comments:

Post a Comment

Pagini