Taurina este un acid aminoetilsulfonici prezent în secreția biliară. Împreună cu colina formează acidul taurocolic.
Se prezintă sub formă de cristale albe, solubile. Acestă substanță este
produsă și de organismul nostru, în special în mușchi, creier, inimă și
sânge. O persoană care cântărește 70 kg are în mod natural aproximativ
70 g de taurină distribuită în tot corpul, adică de 70 de ori mai multă
taurină decât o cutie de băutură energizantă, care conține 1000 mg.
Se poate remarca faptul că,[judecată de valoare]
deși taurina este ades descrisă ca fiind un aminoacid (chiar și în
literatura de specialitate), ea este, de fapt, un acid amino-sulfonic,
deoarece îi lipsește grupul carboxil.[necesită citare]
Deși au fost identificate polipeptide de dimensiuni reduse care conțin
taurină, nu s-a descris nici o aminoacil-ARNt-sintetază care să
recunoască taurina și să fie în stare să o încorporeze în ARNt (nu
posedă un codon în genom). Nu este inclusă în proteine sau enzime.
Uneori, în condiții de stres sau de efort fizic, organismul uman
elimină prin urină o cantitate mai mare de taurină și e posibil astfel
ca această substanță să nu mai fie sintetizată suficient. În acest caz
putem recurge la consumul unei băuturi energizante pentru a compensa
deficitul de taurină.
Ceea ce poate nu
toată lumea știe este faptul că taurina din băuturile energizante este o
substanță sintetică, produsă de companiile farmaceutice și nu este
derivată din produse animale, cum ar fi din taur.[necesită citare]
Față de calea naturală de sinteză a taurinei descrisă anterior, este bine de știut că[judecată de valoare]
în practică, taurina este sintetizată pornindu-se de la cisteină,
metionină și vitamina E, sau se utilizează taurina naturală provenită
din intestinul bovinelor. Taurina sintetică se obține din acid
izethionic, care, la rândul său, provine din reacția etilen-oxidului cu o
soluție apoasă de bisulfit de sodiu. În produsele care conțin taurină,
aceasta nu provine nici pe departe, așa după cum cred unii, din urină și
spermă de taur (cu mențiunea că, într-adevăr, multe mamifere produc în
testicule compusul respectiv, deci taurina este desigur prezentă în cele
două lichide biologice anterior amintite). Oricum, în produsele
alimentare se încearcă utilizarea substanței din surse non-animale, în
așa fel încât vegetarienii să poată accepta fără probleme consumul.
Taurina exogenă se absoarbe cu ușurință, după ingestie obținându-se
rapid un nivel plasmatic corespunzător. Cantitatea de taurină din plasmă
răspunde mai rapid la suplimentare sau la depleție, față de taurina
sanguină. Oricum, cinetica taurinei în organismul uman mai are încă
multe laturi necunoscute. De exemplu, taurina plasmatică este foarte
redusă la persoanele sănătoase, aflate în status post-absorbtiv, și,
datorită compartimentării cantității de taurină între mediile intra și
extra celular, această taurină plasmatică pare a reprezenta doar oglinda
transferului de taurină dintre diferite organe și, în ansamblu, doar o
fracțiune mică din turnoverul general al compusului. Ca și glutamina,
taurina se gasește în cantitate mare în mediul intracelular (este al
doilea aminoacid - dacă o putem numi așa - după glutamină, din celule)
și este bine compartimentată între mediile intra și extracelular. Dar
contrar glutaminei, taurina are un turnover foarte lent și schimburi
reduse cu plasma.
La ora actuală[Când?]
nu este cunoscut rolul fiziologic al schimbului de taurină dintre
organe. Este posibil ca taurina necesară unor funcțiuni fiziologice să
apară pur și simplu prin sinteza de novo in situ, în loc ca ea sa fie
preluată din circulația generală. Semnificația schimbului inter-organe
de taurină rămâne să fie determinată.
sursa: http://en.wikipedia.org
No comments:
Post a Comment