Kamut-ul este stramosul grâului dur cultivat in Egiptul Antic cu mii de ani in urma. Această cereală cu boabe foarte lungi are calităţi nutriţionale remarcabile, cu o valoare energetica mai mare decât cea a grâului. Cateva boabe au fost gasite in Egipt, in anul 1940, intr-o caseta de piatra aflata in mormantul regelui Thot.
În 1970 agronomul şi biochimistul Bob Quinn a devenit interesat de aceste cereale pe care le-a numit "kamut" (după cuvântul “grau” din egipteana veche). Mai este cunoscut ca Khorosan de grâu (de la numele unei provincii din Iran). Culturi izolate se gasesc in Orientul Mijlociu, America de Sud, Canada si SUA. Diverse eforturi în domeniul agriculturii ecologice sunt în curs de a introduce cereala oriunde în lume.
Kamut-ul contine 20-40% mai multe proteine decat graul si un procent mai mare de vitamine: B si E, acizi grasi nesaturati, minerale: magneziu si zinc. Se caracterizeaza printr-un continut exceptional de seleniu care este un puternic antioxidant, printr-un continut mare de lipide si fibre dietetice. Kamutul ofera multa energie si este apreciat de catre persoanele foarte active. Este usor de digerat şi este, în general, bine tolerat de cei cu sensibilitate la gluten. Făina nu este rafinata, păstrandu-si toate calităţile nutritive.
|
No comments:
Post a Comment